← Timeline
Avatar placeholder
Alter

От і стало у нагоді. Про великий павербанк. Не встиг як слід протестувати і інтегрувати у домашню мережу, але є що розказати. І час.

Можна замовити було під ключ, можна зібрати руками.
5кВт щастя. Тобто практично будь-яка техніка у будь-який комбінації. Залежить вже від акумуляторів. Мене вистачило на один 48(54)В / 75Агод. Рекомендували 2 по 100Агод, я навіть погодився, але закінчились. Отже, я не можу запускати його на повну потужність. Але 2.5кВт з 5 є.

Як з'ясувалось, мати 2 залізки замало. Їх треба з'єднати між собою, чимось підключити до джерела живлення (в моєму випадку лише 220, хоча можна і від сонячних панелей).

== Акумулятор ==

LiFePO4 Десь під 20кг вага. Але носити норм. Ні якого порівняння зі свинцевими. Короткі дроти з кільцевими клемами. Теоретично можна підключити безпосередньо до інвертора, але незручно, треба обов'язково мати запобіжник на 100А.
Крім того, їх можна і треба ставити кілька штук у паралель. В майбутньому. Ніяких додаткових пристроїв крім дротів і запобіжників для цього не треба, там на борту контролер (BMS) що слідкує за режимом роботи. Прямо в акумі. Інвертор у цю справу не лізе (хоча і вміє).

== Дроти ==

Ледь знайшов варіанти роз'ємів, що можуть використовуватись для такого струму. Це або REMA, або Anderson. Ще є XT90, але щось вони мені не сподобались.
Вирішив взяти Anderson, бо лише вони були у доступі. А потім з'ясував, що є ще декілька зручних моментів.

Мідні гнучкі дроти для акумів, 25мм2. 2х кольорів, або білі.

Для 220 теж пошукав компактні роз'єми і вирішив, що ті ж самі Anderson на більшу напругу і менший струм мене влаштують. І іншого розміру, щоб з акумулятором не переплутати випадково. Симетричність і універсальність. Можна збирати будь яку схему на тих самих дротах

  • мережа 220 -> інвертор -> домашня мережа (звичайний режим)
  • генератор -> інвертор -> домашня
  • генератор чи мережа -> домашня (у разі виходу з ладу інвертора)

Знайти щось подібне у мас-маркеті не вдалось. Навіть близько. Замовити теж не вдалось, контори на працюють. Допомогли знайти комплектуху продавці батареї і інвертора. Але теж не одразу зрозуміли, що саме я від них хочу. Виявляється, варіант з легким і мобільним підключенням не є типовим.

== паралельне з'єднання батарей ==

Окрема історія - запобіжники (я тут про це питав) - справді, в автомагазинах. Гільзи (ізольований корпус з болтовими клемами під кабелі і сам запобіжник) + 100А запобіжники ANP.

Але схоже, я трохи завтикав. 100А то має бути загальний запобіжник для всього блоку батарей, на випадок, якщо в контролера дах поїде.
Відповідно, схема має бути така
Акум -> роз'єм Anderson -> автомат на 50А -> загальна шина для кількох акумів, зібраних паралельно -> автомат чи запобіжник 100А -> роз'єм Anderson (ще один) -> контролер/інвертор

І тут у якості автоматів/розмикачів можна використовувати звичайні C50 чи навіть С40 під 220В

== Інвертор ==

Досить легкий.
Блок керування на витій парі і rj45. Можна тримати у основному блоці, можна кудись винести де зручно. Показує багато цікавого.

Гуде. Два-три рази на годину. Не виє, як кулери у серверах, але істотно, поряд з ліжком некомфортно, будить.
На балкон чи у сусідню кімнату - трохи краще.
На кухню - можна потерпіти, але...
Отже для постійного використання треба окреме звукоізольоване приміщення. Чи в бокс у під'їзд, чи ще якось.

Заряджається досить швидко, і це регулюється.
За наявності 220 у мережі працює в режимі bypass.

Є у природі варіанти, що вміють брати з мережі лімітовану потужність і домішувати туди з акуму та чи панелей додаткову потужність. Такий собі буфер-бустер.

== інше ==

Ще окремі (не вирішене поки що) питання

  • перемикач вводу (від мережі чи генератора) на вході інвертора
  • перемикач вводу для домашньої мережі - зовнішня мережа , вихід інвертора чи генератор.
  • автоматичне перемикання між джерелами для малопотужної але необхідної частини критичних споживачів - освітлення, зв'язок, обігрів труб, можливо холодильник. З програмованою або фіксованою затримкою в 10сек або більше.
    Буду вдячний за поради по автоматиці. На ринку лише модні АВР з запуском генератора (не треба)

Вирішив тестувати не очикуючи повної краси.

== тестування ==

дрібнички типу ноутів, LED, телефонів - майже ні про що. За три доби напруга на батареї впала з 54 до 50В (нижній порог 42В)

вирішив перевірити кондиціонер. Той, що інвертор/тепловий насос. За документами наче 1кВт (хоча, може І плутаю). По факту - плавно, дуже плавно набирає потужність до 1.4кВт.
І десь за годину рештки заряду з'їв. Отже, не варіант, принаймні з такою батареєю. А 10 таких батарей - надто капітальна інвестиція, ЗСУ у приорітеті.

холодильник. за 16 годин цієї ночі з'їв з 54 до 52В.
Він бере десь 200Вт, коли працює компресор. Але ж це не неперервно. За паспортом - 600Вт. Але при старті пусковий струм значно вищий, бо 800Вт EcoFlow River вилітає у захист.
Експеримент було достроково перервано, бо пішли повідомлення про пошкодження електромереж і перевів на заряд.

Висновок такий, що освітлення, холодильник і дрібних споживачів на добу-дві зарезервувати можна. І за цей час прийняти рішення про подальші дії. Якщо електрика зникає і з'являється - можна жити далі. Але від потужних приладів доведеться відмовитись і готувати та гріти воду на газу, дровах чи іншому пальному. Опалення - аналогічно.

== у ролях ==

  • Інвертор - NetPro UPS 5000. 220
    Хотів Q-Power Aspect VM-III 5000, бо працює у режимі повного перетворення і вміє одночасно міскувати потужність з лінії, акума і панелей відповідно до заданих приорітетів. До того ж 19" Найближча поставка у листопаді.

  • акум - LiFePO4 LogicPower 54/75. Хотів Challenger LF48-50 бо він теж 19" і панеллю керування, але теж на листопад черга.

  • запобіжник - ANP з автомагазина

  • гільза для запобіжника - аналогічно. Так і називається. Гільза для ANP

  • роз'єми - Anderson на 175А і 50А відповідно до вольтажу і струму

  • чарівна контора, що не тільки поставила залізяки, а ще й знайшла і виготовила роз'єми з "хвостами" кабелю - home-energy.com.ua

👍2
To react or comment  View in Web Client